Translate

dinsdag 29 mei 2012

Bonsai 'in memoriam'

In memoriam 2012

requiem voor Zomereik #3 en de kleine Es  in wortels-over-steen
beide deden helemaal niets deze lente.

De Zomereik is spijtig, was al ruim 10 jaar oud, vanuit zaailing, en zag er beloftevol uit. Het verpotten in november 2011 (vanuit vollegrond naar ruime trainingspot) zal een te zware ingreep geweest zijn. Nochtans had ik dit met een andere eik al eens gedaan. Wellicht had hij net iets te weinig haarwortels, en dan nog een vrij strenge winter erbovenop, zal hem het laatste duwtje teveel gegeven hebben. Jammer maar helaas, zo gaat dat, wie niet waagt niet wint. Ik start nog wel eens een nieuwe op. De andere zomereik, eveneens uit eikeltje, is gezond en wel, en een derde zomereik heb ik al een tweetal maand geleden van de hand gedaan, maar naar verluidt stelt deze het ook bijzonder goed.

De kleine Es in probeersel wortels-over-steen heeft de late strenge vorst niet overleefd; hij is niet uitgelopen deze lente, en blijkt ondertussen al uitgedroogd, de doffe vage kleur gaf me al een vermoeden enige tijd geleden. Een ander esje staat nog in vollegrond, voor nog enkele jaartjes.

Foto's van de overleden boompjes:


maandag 28 mei 2012

Bonsai Lijsterbes update

de volgende Lijsterbes-update.

Sinds vorige keer weer nieuwe scheuten. Eén van die scheuten is ook duidelijk uitgegroeid tot nieuwe top. Ik heb deze scheut nu wat bedraad. Op de takjes die ik 2 à 3 weken terug ingekort heb, begint de bovenste knop terug uit te lopen. Enkele slapende knoppen bovenaan op de stam zijn eveneens wakker geschoten.

De topscheut wordt ingekort van zodra dik genoeg.

Eerste foto van vandaag
Tweede foto van april dit jaar.


Bonsai Corylus Avellana "Web's Prize Cob" - update

Vandaag wat bijgetopt/gesnoeid, en takken wat gespannen. Bedraden zou niet vlot gaan, gezien volop in blad, en gezien dit voorjaar nog maar verpot. Je kunt een boompje zo al wel eens weer wat destabiliseren in zijn pot (jonge wortels) als je even moet bedraden. Dat bedraden zou ook lasterig zijn en langer duren daar hij vol in blad staat. Spannen gaat trouwens even makkelijk; het ging hem ook nog niet om secundaire takken, gewoon de richting en aanzet van de basistakken.

De tak rechtsonder moet nog heel wat uitgroeien, blijft dus géén klein toefje loof, maar de bedoeling is om er een volwaardig vertakte gesteltak van te maken, als tegengewicht voor de hellende stam en het overige loof. Op termijn dan natuurlijk ook nog een beter passende pot.

Eerste foto van vandaag
Tweede foto van april 2010, toen ik aan de allereerste vormgeving bezig was (gestart vanuit containerplant).





donderdag 24 mei 2012

Bonsai Prunus Subhirtella 'autumnalis rosea'

De nieuwe scheuten bedraad om nieuwe top te vormen. Kan nu verder zo opbouwen, zijtak rechts is een gesnoeide scheut, door bedrading nu op die plek. De knoppen op die tak kunnen nu ook beginnen uitlopen. De topscheut mag nog verder groeien en verdikken tot in juni, idem voor de andere scheuten. Daarna terugsnoei.

Klein formaatje.


donderdag 17 mei 2012

Bonsai Ulmus Procera (engelse veldiep) update

Al meerdere keren de scheuten getopt, gesnoeid, en vandaag nogmaals het teveel aan loof weggehaald samen met enkele secundaire takken.

Sinds najaar 2007 in mn bezit als startplant, en in 2008 alles weggesnoeid zodat enkel de stam en de takaanzetten overbleven. De huidige vorm en huidige kruin is dus sinds 2008 volledig opnieuw opgebouwd.

Dit is dezelfde veldiep die dus 2 à 3 weken nog 's nachts uit zijn pot gewaaid was waarbij de boom volledig gekanteld lag met de kruin op de grond en met driekwart van zijn kluit uit de pot getild... heeft er gelukkig niets aan overgehouden dus.

woensdag 16 mei 2012

Bonsai Ruwe Berk (betula pendula) #1 update

m'n ruwe berk #1, update met nieuwe (betere) foto van vandaag.

nog geen scheuten gesnoeid, enkel ongewenste knoppen op stam verwijderd, en uitlopers op dezelfde plaats naast elkaar.

In juni wordt hier en daar wellicht wat ingekort. De bovenste scheuten krijgen voorlopig meest vrij spel, om de topscheut (verlenging stam) te laten verdikken. Er zal ook wel wat bedraadwerk nodig zijn, al zal dat dit jaar minimaal blijven (bijvoorbeeld op de foto, die onderste tak rechts).

Volgens mij zit hier echt een mooie bonsai in, die hopelijk wat meer natuurlijk zal overkomen van vorm. Ik wil hem zeker geen overgestyleerde japanse look geven, de takken mogen ietwat omhoog groeien en ook zo vertakken op de gesteltakken. Zien wat het dit jaar wordt eerst.

Vanuit zaailing in 2008, heeft slechts 2 volle groeiseizoenen in vollegrond doorgebracht.

maandag 14 mei 2012

Bonsai twee Zwarte Elzen in vollegrond

Deze twee zwarte elzen (alnus glutinosa) staan sinds eind januari 2011 in vollegrond in mijn tuin, en worden slechts sporadisch bijgesnoeid. Bij uitplanten betrof het bosplantsoen van 1 à 2 jaar oud.

Niet eenvoudig als bonsai, maar ik vind ze prachtbomen, en ze mogen niet ontbreken in mijn collectie inheemse bonsai. Ik heb er nog een derde staan ergens in mijn tuin, maar hiervan nog geen goede foto's.

Wegens sterke groei werden ze in november 2011 al eens terug opgegraven voor inspectie van de kluit, en terugsnoei. Dit wordt jaarlijks of maximaal tweejaarlijks uitgraven en herplanten.
Bij eenzelfde groei verwacht ik binnen 3 à 4 jaar voldoende dikte om in trainingspot te gaan zetten.
Wat primeert is diktegroei, opbouw van de stam, en aanzet van de gesteltakken; al de rest is meegenomen. Er mogen wat ongewenste takken en scheuten zijn, die helpen voor de diktegroei, die worden pas eens per jaar weggenomen. Ik ondervind wel dat sterke terugsnoei bij zwarte els nogal gevoelig is, met grotere kans op taksterfte in vergelijking met andere soorten.

ZWARTE ELS #1:

 eind januari 2011                                             maart 2012

11 mei 2012, gewoon uitgeplant langs de kant, tussen de margrieten, brunel, paardenbloemen, knoopkruid, klaprozen...


ZWARTE ELS #2:

Wordt wellicht een dubbelstam.


 november 2011                                       maart 2012

11 mei 2012, in dezelfde border als de andere els, op 1 meter afstand

zondag 13 mei 2012

Bonsai veldesdoorn - bijgesnoeid

M'n veldesdoorn al de eerste uitgroei bijgesnoeid / genepen; vandaag en ook twee weken terug al eens. Waar ik 2 weken terug gesnoeid hebt, zijn nu al knoppen te zien die weldra gaan uitlopen.
Op alle oude takken is er nieuwe uitgroei. Dit jaar zal hij veel veranderen, groeit beter dan vorig jaar in de lente. Ik wou minstens twee groeispurten met nieuwe scheuten, op elke hoofdtak, hier en daar ook enkele kleinere nieuwe takken gewenst. De spreiding van de takken zit echt goed, er zit evenwicht in. Vooral verder opbouwen en verfijnen.

De foto toont dit nog niet goed, ook groot blad door de flinke bemesting, en de nog weinig aanwezige verfijning van takken.

Foto 1 van vandaag, 20u
Foto 2 van april 2008 na drastich moeten terugsnoeien door taksterfte wegen per abuis gebruik van foute insecticide.




Bonsai Zomereik #1 met avondzon

Gewoon een leuke foto geprobeerd, met de zon achter het boompje uiteraard niet ideaal, maar wou het toch es proberen.

Alleen de scheutjes in de top al wat herleid tot 1 of 2 bladparen.






vrijdag 11 mei 2012

Bonsai Lijsterbes in profiel

In profiel.

Op 6 mei enkele takjes op elk van de hooftakken, wat bedraad (dubbel alu draad 1mm) om het boompje meer 'open' te zetten. Al af en toe de meest sterke scheuten genepen of gesnoeid. Maakt dit jaar redelijk wat nieuwe scheuten. Op goede weg.

Bonsai Larix Decidua op 11 mei 2012

Larix in 't Groen...
grote naalden, wegens nog niet vol in verfijningsfase en flinke bemesting.
Foto's 11 mei 2012, 19u30




Bonsai Pinus Mugo sfeerbeeld

11 mei 19.30u, kleine Pinus Mugo tegen een grootse dreigende hemel.
de minuscule naaldentoefjes beginnen uit te lopen.


donderdag 10 mei 2012

bonsai Meidoorn #1 al iets voller

Begint al wat voller te worden naarmate de lente vordert. In de onderste takken al eens genepen, vooral om scheuten in verkeerde richtingen of op ongewenste plekken, te verwijderen, en te investeren in de takken waar ik wil dat er meer uitgroei en verfijning komt. De topscheuten mogen verder groeien.
Met wat verbeelding kun je de toekomstige vorm al wat zien.

Bonsai ruwe berk #1

Eerste uitgroei van mijn ruwe berk #1. Nog niets bedraad. Enkele knoppen en scheuten verwijderd en gesnoeid, en scheuten op ongewenste plaatsen eveneens verwijderd. Top mag flink uitgroeien om het verlengde van de stam nog dikker te krijgen.

leeftijd: zaailing 2008, van najaar 2008 tot febr 2011 in vollegrond
stamdikte: +/- 6 cm op 10cm boven de grond
wortelvoet ongeveer 12 cm breed
Hoogte ongeveer 25 à 30cm zuiver de stam, zonder de nieuwe topscheuten.

foto 1: verpotting 2012




zondag 6 mei 2012

Bonsai haagbeuk #4 vervolg

haagbeuk #4 uit de haagbeuk party van begin maart. Voor de rest, idem dito zoals het bericht hieronder over haagbeuk #3.

Hij ziet er wat minder veelbelovend uit op het eerste zicht, maar schijn bedriegt volgens mij. Heeft mogelijkheden om een boompje te creëren waarbij het loof vooral aan één zijde domineert, en wat karaktertakken als tegenwicht aan de andere zijde (bovenaan), en mogelijks ook nog met de nieuwe knoppen die aan die andere zijde nog moeten opengaan (zie laatste foto).

De stambasis (ter hoogte van de wortelvoet) is ook hier zeker 10cm.




Bonsai haagbeuk #3 vervolg

haagbeuk #3 uit de haagbeuk party van begin maart. Dit is één van de (4) haagbeuken die terug naar vollegrond ging. Al duidelijk meer loof dan de opgepotte haagbeuken in trainingsbak. Ook nog vele nieuwe knoppen op oud hout en op stam die zeer binnenkort ook zullen opengaan. Tegen eind lente, begin zomer wordt het een feest aan nieuwe scheuten en nieuwe groei. Dan zal het nog duidelijker worden welke de mogelijkheden juist zijn qua toekomstige vorming. Ook hier, het creëren van een top wordt voorlopig genegeerd.

De stambasis (ter hoogte van de wortelvoet) is zeker 10cm.

De laatste 2 foto's gewoon als voorbeeld van nieuwe knoppen die stilaan ook zullen openen.





zaterdag 5 mei 2012

Bonsai haagbeuk #2 vervolg

De 2e haagbeuk, uit de haagbeuk party van maart dit jaar. De overige 4 staan in vollegrond in de moestuin van een familielid vlakbij.

Ook deze heeft het uitgraven goed overleefd, werkelijk tientallen nieuwe knoppen op stam, en ook slapende knoppen die actief geworden zijn op de resterende gedeeltes van de gesnoeide takken. Ook bij dit boompje is de top nog volledig te vormen, binnen 1 à 2 jaar. Nu mag hij scheuten maken en krachten opdoen. Een eerste snoeibeurt of selectie van scheuten wellicht begin zomer.

Enkele foto's



donderdag 3 mei 2012

Bonsai Haagbeuk #1 vervolg

Deze heette ik haagbeuk #1, uit de 'haagbeuk party' van begin maart.

Beperkte groei uit de overgebleven takken na de drastische snoei (en wortelsnoei) van maart, maar wel massaal (ettelijke tientallen) en overal nieuwe knoppen gevormd op het oude hout in de tussentijd. Deze knoppen zullen de eerstkomende 2 weken uitlopen denk ik. Deze haagbeuk heeft het uitgraven uit de haag dus goed overleefd. Ik verwacht tegen eind juni wel flink wat nieuwe scheuten, die ik tot dan probeer gewoon te laten uitgroeien zonder enige snoei. Voor dit boompje zie ik een mooie toekomst als bonsai, heel veel potentieel. De top (alles boven die laatste kleine tak in de top) negeer ik nu, totdat hij gesetteld is en krachten heeft teruggewonnen. Daarna de top maken.


Bonsai lentefoto's part V

foto 1
drie op een rij, gewone hazelaar (corylus avellana), gewone lijsterbes (sorbus aucuparia), en winterbloeiend sierkersje (prunus subhirtella variëteit autumnalis rosea). Allemaal nog in training, of zelfs nog in opbouw. Aan de bakstenen muur zie je de grootte van de boompjes, klein tot erg klein.

foto 2: zomereik #1 (quercus robur)

foto 3: hazelaar cultivar (corylus avellana 'web's prize cob, oftewel de 'nutella' hazelaar).
Overduidelijk nog te grote bladeren. Het is een jong boompje, wordt goed bemest, en mag eerst wat uitgroeien vooraleer verder te verfijnen. Er zit nog geen vorm in, moet nog grotendeels opgebouwd worden. 2e jaar in training.