Translate

dinsdag 26 november 2013

Gewone (inheemse) Vogelkers - startplant in opkweek

Gewone Vogelkers, de inheemse ofwel Prunus Padus, heb ik ook al 3tal jaartjes ergens staan in een verloren tuinhoekje. De eerste twee jaren heel magertjes gedaan gezien ik het jonge bosplantsoen met blote wortel via bestelling aankocht in kader van een jaarlijkse gemeentelijke actie in samenwerking met het Regionaal Landschap. De plant heeft onderaan wat schade en indroging gehad blijkbaar, zo blijkt uit het natuurlijk dood hout dat je ziet op de foto. Betekent wellicht ook dat de plant niet overal aanzetwortels zal hebben.

We zullen zien, tijd brengt altijd raad. Ondertussen nog meerdere jaren blije groei in vollegrond, met slechts sporadisch eens selectief bijsnoeien.

haagbeuk #2 onmogelijk project

Haagbeuk #2, een bijna onmogelijk project

Van dit 'boompje', of eerder experiment met boompje, reeds lange tijd geen updates geplaatst wegens geen significante verandering dit jaar. Dat komt natuurlijk door de zeer drastische ingrepen die ik er op veel te korte tijd op uitvoerde. Wonder boven wonder heeft hij het wel gehaald, en is er wel wat groei geweest. Minuscule groei dan wel (vele kleine zijscheutjes) omdat de wortels dit voorjaar ook verstoord werden en de stam tegelijk bij het heruitgraven en herplanten nog eens gespleten werd op de koop toe. Eén à twee weken nadien de boom opnieuw uit de grond gehaald (het was toen nog maart-april) en bijkomend 2 wortel-enten uitgevoerd door middel van draadenten met jonge planten; je ziet ze als teruggesnoeide takken omhoog rijzen van aan de stambasis (een vooraan, een achteraan).

Ja, dat is pas verkrachten van alle bonsai- maar ook groene-vingers-regels. Deze startplant met weinig potentieel komt oorspronkelijk uit een 20jaar oude haag. Ik groef hem in 2012 uit, en hij ging direct deze ineengeknutselde houten bak in, bij gebrek aan ruimte in vollegrond. Dat jaar heeft hij een flink aantal nieuwe sterke scheuten gemaakt. Bij wijze van grootschalig experiment heb ik er op 1 jaar tijd dus vele drastische ingrepen op gedaan, en toch zit er nog leven in. Er zitten ook nog 2 vijzen doorheen de stam om de zaak wat aan elkaar te houden bovenaan waar de houtvezels nog niet helemaal uit elkaar getrokken zijn.

Mijn binnenste zegt me dat ik beter een heel goede winterbescherming voorzie, als ik hem volgend jaar wil zien ontwaken uit zijn winterslaap. Nu de plant al die moeite heeft gedaan om het bijltje er niet bij neer te leggen, zou het warempel in de heel verre toekomst nog op een bonsai kunnen lijken. Maar daarvoor zal ik hem in de komende jaren opnieuw moeten folteren, door de gespleten stam nog verder uit elkaar te trekken zodat de omgekeerde tapsheid gecorrigeerd wordt. Dat wordt een boompje met veel doorkijkruimte dus. Snelle virtuele schets doe ik er bij.

Wellicht de gekste startplant die ik staan heb...




maandag 18 november 2013

Zomereik bonsai startmateriaal

Update van mijn zomereikje, dat dit jaar rigoureus werd ingekort en teruggesnoeid. Alle takken zijn nieuw sinds dit jaar. Hoewel het boompje al 14 à 15 jaar oud is en opgekweekt vanuit eikeltje, moet hij eigenlijk volgend voorjaar terug de vollegrond in voor een paar jaar, om dan terug over goed startmateriaal te beschikken. De wortelvoet zit al wel vrij goed, qua takaanzetten zit het hier en daar al niet slecht, ik ga voor gerichte sterke groei op uitgekozen plaatsen en voor ongecontroleerde groei daar waar het enkel dient om de boom te laten verdikken of sterker te maken. Deze scheuten gaan er dan volledig af eens hij terug uit vollegrond komt.

Haagbeuk startmateriaal in opbouw

Update van mijn haagbeuk #1 (carpinus betulus).

Dit is een oude haagplant uitgegraven in maart 2012, en na 1 jaar vollegrond in maart 2013 in plastic emmer gezet voor nog eens 2 à 3 jaar. Tegen dan hoop ik over startmateriaal te beschikken dat ik verder kan beginnen stijlen en verfijnen. Een echt geschikte bonsaipot zal maar binnen een 4 à 5tal jaar zijn. Het is evident dat er nog een lange weg te gaan is, met freeswerk/uitholwerk, wortelbasis verbeteren, verlagen van de top eventueel, etcetera.


Berk #1 in opbouw

Update van mijn Ruwe Berk #1, in opbouw dus nog prebonsai materiaal. Dit boompje zou later wellicht niet misstaan in een 'mannelijk'e' ronde pot met een wat ruw/oneffen oppervlak en ruw glazuur maar subtiele tinten (wit/grijs/vaal).

Let op de paddenstoel(en), dit is géén sapprofiet of parasiet.


Twee maal Bonsai Larix in herfsttooi

Europese Larix
radicale restyling in 2013. Opgestart uit oorspronkelijk ruw startmateriaal, reeds 10 à 12 jaar in mijn bezit. Verdere opkweek bestaat uit verlengen van 1 of enkele takken, en verdere verfijning.



Japanse Larix
Uitgedund en verder vormgegeven dit jaar. Opgestart uit vrij jong startmateriaal bedoeld voor groepsbeplantign en gestyled in literati na enkele jaren verdere opkweek. Reeds tiental jaar in mijn bezit. Verder onderhoud bestaat uit verfijning.


woensdag 6 november 2013

Inspirerende Monumentale Bomen

Monumentale bomen, oude cultuurhistorische bomen, markante oude knotbomen... of hoe je gewoon door de indruk die zulke bomen nalaten, kunt laten stimuleren om verder met bonsai bezig te blijven.

Onlangs kwam ik deze foto's tegen, van een Olm (Iep), in een Frans dorp.

De 'waw'factor sloeg meteen toe. Ik heb reeds een bescheiden Olm-bonsai (Ulmus Procera), maar al langer ben ik op zoek naar een Ruwe Iep als startmateriaal. Dat blijkt uiterst moeilijk te vinden, en in de bonsaivakhandel nagenoeg onbestaand.

Wellicht ga ik nog dit najaar of volgend voorjaar op zoek naar een al wat ouder exemplaar in de boomkwekerij in de buurt, gelukkig één van de grootste boomkwekerijen in de ruimere regio. Omdat ik het een doodzonde vind om in de natuur te gaan zoeken en uitgraven (!!!), en omdat ruwe iepen ook niet meer in het straatbeeld te zien zijn (dus ook niet als opschot of zaailingen her en der) ben ik dus aangewezen op de boomkwekerij. Voor maximaal 20 à 30 eur moet ik toch een boom vinden in kuip of met blote wortel, met al een respectabele stamdikte. Dat wordt een kaalkap dus en volledig heropbouwen, waarbij ik de opgeslagen energie gebruik om het aanmaken van nieuwe knoppen en scheuten te forceren. Wortelsnoei daarbij in het eerste jaar zoveel mogelijk vermijden, anders wordt het een flauwe start.

In ieder geval, geniet van deze knoert van een monumentale Iep





maandag 4 november 2013

de bonsai Berkenstory gaat verder

Nog steeds uit de buit van 2 november... een nog kleine dubbelstam, en een andere met flink gekronkelde stam onderaan. Misschien laat ik de scheut in de top helemaal onbedraad in vollegrond gedurende nog 2 groeiseizoenen, en dan eindig ik alleszins met iets heel aparts maar weliswaar niet echt natuurlijke look voor berk. Eventueel voor toekomstig ruilmateriaal of voor eigen collectie mocht hij echt de verwachtigen overtreffen. Dat is allemaal in de veronderstelling dat hij een bijna volledig nieuw wortelstelsel ontwikkeld, want er bleven nagenoeg geen wortels over na het uitgraven van tussen de trottoirstenen. Maar het kan, want eerder heb ik al eens een Berkje gehad die dat ook zonder probleem kon.

Einde van de Berken-story van 2 november.





zondag 3 november 2013

Bonsai - nog een Zwarte Els in vollegrond

Nog een (van de 5) Zwarte Elzen momenteel in vollegrond (sinds maart 2013). Alles boven de grote snoeiwond is nieuwe aangroei sinds dit jaar. Nog 2tal jaartjes werk in vollegrond vooraleer er verder kan opgebouwd worden.

Bonsai Werk aan de Berk 2

Nog twee foto's van mijn grootste trofee van 2 november, al terug uitgeplant in vollegrond. De 2e foto toont hoe de nieuwe top uiteindelijk wat gebogen moet worden, en vooral moet verdikken. Ook de grote snoeiwond moet bewerkt worden op termijn, het moet er wat onregelmatig uitzien ipv een te standaard en kunstmatige lichte uitholling van de wond.





zaterdag 2 november 2013

Bonsai 'Werk aan de Berk'

Zoals beloofd, het vervolg...

Deze voormiddag samen met een bonsaivriend op anderhalf uur een 8-tal berkenboompjes (ruwe berk) uitgegraven van tussen de trottoirstenen, aan de rand van een nog braakliggend perceel bouwgrond. Ik had de schriftelijke toestemming van de eigenaar mee, dus onze arbeid was volledig gelegitimeerd.

Hieronder enkele foto's van de buit, met op de laatste fofo m'n poserende compaan. Enkele dubbelstammen, meerstammige boompjes, en hier en daar eentje met een interessante stamvorm. Voldoende om mee verder te doen, eerst nog wat bijsnoeien en dan nog wat meer opkweken in vollegrond vooraleer we in trainingsbak gaan opbouwen binnen 2tal jaartjes.

De boompjes in witte plasticzak zijn voor mezelf, de andere voor mijn bonsaicompaan die mee is gaan uitgraven, en 1 of 2 voor nog een bonsaivriend(in). Mooi verdeeld, en plezier verzekerd voor de toekomst.