Translate

dinsdag 19 februari 2013

bonsai Haagbeuk #4 verpot en wortels geënt

Vandaag mijn haagbeuk #4 uit vollegrond gehaald (sinds maart 2012 uitgeplant, kwam uit een haag) en in ruime plastic pot gezet. De dikke afgestoken wortels waren nog helemaal niet afgestorven, in tegenstelling tot wat ik gedacht had. Veel meer gezond hout dan dode wortels. Bij het vrijmaken van de kluit viel het echter op dat er vorig jaar maar weinig nieuwe wortels zijn gemaakt, en bitter weinig haarwortels. Toch heeft hij in 2012 wel meerdere gezonde scheuten gemaakt. Hij zal zeker ook veel reserve gehaald hebben uit de energie die in de boom zelf opgeslagen zat.

Mede daarom heb ik ook meteen 4 wortel-enten uitgevoerd. Hopelijk slaan die aan, en krijgt de boom zo snel een heel pak nieuwe en broodnodige wortels. Het is mijn eerste probeersel met wortel-enten, en achteraf bekeken denk ik dat de wortels te weinig diep ge-ent zijn, maar we zullen zien, ze zitten in ieder geval wel goed vast (met geharde blauwe nagels) en de wonden sluiten goed aan op elkaar. Langs de wondes ook wondpasta aangebracht. De boom hou ik nu vorstvrij in een onverwarmde buitenberging.

De geënte boompjes zijn 2jarige haagbeuken uit de boomkwekerij (0,5 à 1cm dik). Na het enten zijn ze bijgesnoeid, maar ze mogen natuurlijk goed uitgroeien dit jaar om te verdikken en zo de ent zo snel mogelijk te laten verlopen. Ik hoop tegen volgend voorjaar goed resultaat te hebben, zoniet blijven ze nog een extra jaartje zitten. Nadien wordt het bovenste deel volledig weggesnoeid. Ik hoop op termijn dan alle oude dieper gelegen wortels te kunnen weghalen en verder te doen met een quasi volledig nieuwe wortelhals; ook een stuk stam moet dan nog verder afgezaagd worden. Volgend jaar misschien nog enkele extra enten plaatsen.
Dit is geen topstartmateriaal, maar een boompje dat met vele technieken pas iets zal kunnen worden. Ideaal om bepaalde dingen beter onder de knie te krijgen.

Ik heb nog 2 kleine haagbeukjes over, en die ga ik gebruiken om te draad-enten op de boom. Eentje komt voorlangs, eentje wordt een tak achterlangs (zie virtual onderaan; de 2 rechtse takken). Ik laat de boompjes in pot staan, maar steek de toppen via een boorgat doorheen de stam. Door het verdikken tijdens de groei, is het de bedoeling dat de cambiumlagen versmelten, om uiteindelijk een nieuwe tak te vormen.

Bekijk de virtual die ik zonet ook maakte, en het zal duidelijk zijn dat er ook nog een massa freeswerk op de planning staat. Nog vele vele jaren werk.

Foto's, met wat uitleg

net uitgegraven; en daarnaast de 6 gekochte jonge haagbeukjes

voorbereiding: genoeg potten en bakken / cocosaarde en zeolietkorrels

de pot halfvol substraat; de eerste ent geplaatst

detail eerste ent (hoofdwortel wat uitgesneden, en ook het cambium en hout van de jonge plant wat afgehaald, daarna stevig op plaats geduwd en vastgenageld. Uiteindelijk moet het onderste deel van de wortels van de jonge plant ook weggesnoeid en blijft alleen de ent met de 2 of 3 zijwortels over)

een gestelwortel waarop 2 enten zijn geplaatst. Ook deze hoofdwortel zou dus op termijn ingekort moeten worden om verder te doen met de entwortels. Ofwel deels behouden en hopen dat zich vanzelf ook nog nieuwe wortels vormen

Andere hoofdwortel waarop een ent geplaatst is. Het afgestorven uiteinde van de hoofdwortel wordt op termijn bijgewerkt tot dood hout, ofwel verwijderd indien te rot

na het wortel-enten en opvullen met substraat.

virtual die de planning toont voor dit boompje. De 2 nieuwe takken aan de rechterkant worden gemaakt met draad-enten van de twee haagbeukjes die je op de foto ziet staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten