Translate

zondag 28 juli 2013

Bonsai Berk #2

Update 28.07.2013 van mijn Berk #2 (vermoedelijk Zachte Berk).

Op 4 weken tijd is de geknakte stam al zeer goed geheeld, er is overal rondom de ernstige wond (+/- 3 à 5mm open barst over de volledige buitenkant van de bast) callusvorming. Doorheen de wondpasta stak op één plaats zelfs het begin van een wortel door. Dat komt doordat ik de hele afgepelde en gebarsten stam ingepakt had met folie, tegen verder vochtverlies. Ik reken er nu op dat de wond verder toegroeit, en afrijpt tegen de winter. In de winter voorzie ik dan een extra goede bescherming. Gedurende 1 maand mocht de boom natuurlijk vrijuit groeien, om de wond te helpen helen. Vandaag heb ik alles terug serieus bijgesnoeid. Voor de rest van het jaar mag hij nog groeien, zo gaat hij dan de winter in. De takkenselectie is nog verre ver finaal; de basis heeft zeker nog 1 groeiseizoen nodig. Met de uitgekozen takken doen we daarna verder.

Oorsprong: in 2007 van een bonsaivriend, aangenomen als toen 25jarige bonsai
Opgeschoond in 2010, en in 2013 volledig herstijld en met de helft verkleind.






zondag 21 juli 2013

Bonsai Meidoorn #2 update 21.07.2013

update 21.07.2013

Eénstijlige Meidoorn, crataegus monogyna

Flink wat bijgesnoeid vandaag, 2 grote takken verwijderd, het komt het totaalbeeld ten goede, luchtiger, duidelijker. Door het snoeien van 2 zwaardere takken, heb ik 2 andere takken wat moeten bijspannen om evenwicht te brengen. Heeft nog 2 à 3 jaar nodig om nog wat meer basis te leggen voor secundaire vertakking; daarna verfijning. Mocht al wel in bonsaischaal sinds dit jaar. Er wordt nog geen aandacht geschonken aan aangepaste snoei in functie van bloei; eerst de basis verder opbouwen gedurende nog een aantal jaar. Dit kan op termijn echt een heel krachtig en prachtig boompje worden, toch wel wat potentieel om een 'goede' bonsai te worden zonder dat het absoluut topmateriaal is.

In 2007 als ruw startmateriaal (enkel stam met wat takaanzetten) overgenomen van een bonsaivriend; en volledig zelf gestijld en terug opgebouwd. Het boompje moet toch ook zeker al ergens tussen 15 en 20 jaar oud zijn (is uitgegraven plant).





Bonsai Acer Campestre Veldesdoorn update

Update 21.07.2013
Acer Campestre, veldesdoorn

Klein formaat, ongeveer 30 à 35cm hoog.
Leeftijd schat ik op zeker 20tal jaar, reeds ruim 10 jaar in mijn bezit, en ooit als ruwe prebonsai gekocht maar nadien volledig herstijld (terug van stam begonnen en uitgeplant in vollegrond voor 2 seizoenen).

Vandaag her en der bijgesnoeid, voor de 2e keer. Terug strak in korset gezet.

bonsai Zomereik quercus robur update 21.07.2013

Foto van vandaag 21.07.2013; en de tweede uitgroei van dit seizoen nadat ik 1 à 2 weken terug de toppen van de meeste scheuten (1e uitgroei) weggesnoeid had. Sowieso maakt een gezonde zomereik (ook in bonsaipot) in juli van nature uit een 2e uitgroei, het zogenaamde Sint-Janslot.

Nog meerdere jaren te gaan voor er ook maar enige basis terug is om verder te verfijnen; sinds ik dit voorjaar drastisch inkorte en alles terugsnoeide. De boom was te hoog en daardoor leek de reeds aanwezige verfijning niet passen bij een boompje met te dunne stam.

Voor wie de voorgeschiedenis wil zien, en het plannetje dat bij dit boompje past, zoek in het zoekvak rechts bovenaan 'zomereik 1'...

Bonsai Malus bijgesnoeid

Mijn Malus vandaag nog wat bijgesnoeid; hopelijk krijg ik op die manier ook de zwakkere delen terug wat vitaler door het forceren van een nieuwe uitgroei. In de top meest ingekort; één scheut ook bedraad. Op enkele plaatsen had ik ook graag nog wat nieuwe knoppen en uitlopers gezien; afwachten wat er volgend jaar nog gebeurt; nu zitten we toch nog maar in prille opbouwfase.

Bonsai Pinus Mugo (bergden) update 20.07.2013

20.07.2013. Update van mijn mini Bergdennetje (pinus mugo).
Opgestart vanaf jonge containerplant, en één van mijn eerste bonsaipogingen.
Gekocht als plant van +/- 5 jaar oud, en al 15 jaar in mijn bezit. Dus ongeveer 20 jaar oud.
Wat bijsnoeiwerk gehad zoals het weghalen van naar beneden wijzende knoppen onderaan de takken; verwijderen van kleine scheutjes en knoppen die kruisen of tegen de richting van andere takken ingaan; nog wat beperkte naaldenpluk van oudere naalden; en ook de top werd wat uitgedund. Kan er weer 1 à 2 jaar tegen.

Bonsai mini Aalbes bijgesnoeid

21.07.2013. Update van mijn mini Aalbesje (ribes soort, siervariëteit die weinig of geen vruchtjen draagt tot afrijpen). Het was minstens 2 jaar geleden dat ik nog eens een serieuze bijsnoeibeurt gaf.
Dit boompje is moeilijk 'bonsai' te noemen, daarvoor is het stammetje veel te dun; het is eerder een uit de kluiten gewassen stek; één van mijn eerste stekken trouwens en daarmee ook één van mijn eerste bonsaipogingen. Hoewel dit mini Aalbesje zowat 15 jaar is, is het amper een cm dik net boven de wortelhals. Wortel-over-steen stijl. Volgend jaar wat nieuwe bedrading nodig.

woensdag 17 juli 2013

Bonsai Europese Larix 'windgestriemd' - update 17.07.2013

Update van vandaag 17.07.2013

Larix Decidua, europese larix/lork

Deze lente volledig herstijld, 4/5e naalden geplukt op de nieuwe uitlopers en deze bedraad in de nieuwe stijlgeving. Na 2à 3 weken is er een 2e uitgroei van uitlopers geweest.
Vandaag heb ik verder vormgegeven, de stijling wat afgewerkt zoals ik het voor ogen had. Daarbij hoorde wat dood hout in de top; nog te behandelen.

Ziet er alweer wat beter uit. De rest van het seizoen mag hij nu bekomen. Enkele takken moeten nog wat langer, in de top wordt een scheut mogelijks nog wat hoger bedraad éénmaal er nieuwe uitlopers zijn volgend jaar en de jaren daarop. Afhankelijk van de ontwikkeling van de overige groene delen.


Bonsai Haagbeuk - update 17.07.2013

Update 17.07.2013 van één van mijn Haagbeuken (gewone haagbeuk ofwel carpinus betulus).

Voor wie de voorgeschiedenis niet kent, dit ruw materiaal komt uit een ruim 20jaar oude haag, sinds begin maart 2012 in mijn bezit nadat ik ze bij de eigenaar zelf ben gaan uitgraven.

Staat sinds vroege lente 2013 in een ruime trainingspot, vorig jaar nog 1 jaar in vollegrond uitgeplant met een deel van de oude grond er nog aan.

Vandaag en gisteren ruwe eerste bedrading gegeven van zowel nieuwe als oude takken. Opbouw nog pril, nog 2 à 3 jaar te gaan voor de primaire vertakking er is zoals ik zal willen, en dan verder secundaire takken opbouwen. Met de 1e bedrading is het niet de bedoeling om de finale look vast te leggen, enkel richting te geven. Daarbij wordt het bochtenwerk in de takken al wel eens wat overdreven, maar met de wetenschap dat dit er op termijn wel wat zal uitgroeien, is het beter te durven in plaats van te braaf te zijn. Door de bladeren heb je helaas niet zo'n goed zicht op de bedrading. Heb ook enkel een foto van de voorzijde genomen, maar de takken zijn goed verdeeld. De takken/stammetjes die uit de grond komen aan de wortelbasis, zijn wortel-enten van dit jaar. Nadere inspectie doet met vermoeden dat de enten, of toch de meeste, een goede kans maken om aan te slaan. ik laat ze wellicht volgend jaar ook nog zitten.

In het laatste kwartdeel van de stam, en ook onderaan, volgt er nog heel wat freeswerk en uitholwerk. Wordt vervolgd dus...


Bonsai Ruwe Berk - update 17.07.2013

17.07.2013 - 2e, en hier en daar 3e snoeibeurt van mijn Ruwe Berk #1 die volledig vanaf zaailing is opgekweekt.

Moeilijk te geloven dat dit een zaailing van 5cm groot was in 2008...
En moeilijk voor te stellen dat dit boompje binnen maximaal 3 à 5 jaar echt al wel wat maturiteit zal hebben als 'bonsai'. Nadien zal een sterke insnoei en heropbouw misschien wel nodig zijn, aan het tempo dat dit berkenboompje vertakking maakt. Een berk op goed substraat, die relatief sterk bemest wordt, en flink water krijgt...je ziet het resultaat. Het silhouet van een berk begint er stilletjesaan in te zitten.

Er is wel nog wat werk te doen voor de top, die moet nog aandikken, of misschien op één plaats ook nog een extra tak krijgen; ofwel op te lossen door goede bedradiding van een andere tak.

Bonsai Malus - update 17.07.2013

Update 17.07.2013 van mijn Malus (Halliana).

De nieuwe uitgroei is zeer laat op gang gekomen; begin juni pas, nadat er aanvankelijk slechts enkele nieuwe bladeren tevoorschijn gekomen waren begin deze lente. Ik heb dit boompje sinds vorig jaar en heb het zeer sterk teruggesnoeid en uitgefreesd. Daarom laat ik de nieuwe scheuten langer dan normaal uitgroeien, ik moet de hele takstructuur namelijk opnieuw opbouwen. De nieuwe basistakken moeten eerste voldoende verdikken voor ik ze terugsnoeid. Andere scheutjes zullen die minder noodzakelijk zijn voor de finale look zullen evt wel gesnoeid worden. Een voorzichtige bedrading gebeurt wellicht wel nog, in augustus. Het zal dan eerder zijn om de toekomstige richting van de basistakken wat te zetten, géén finale of fijne bedrading dus.

De 'oranje' geplekte stamdelen zijn gewoon de afgestorven delen waarvan ik de ingedroogde bast wat weggehaald hebt. Nog wat bij te werken dit jaar, ofwel volgend jaar.

Bonsai Ulmus Procera - update 17.07.2013

Update van vandaag 17.07.2013, van mijn Ulmus Procera (eng. veldiep).

De 2e uitgroei bijgesnoeid, en de rechtse onderste tak bijbedraad om iets meer naar onder te brengen. Volgend jaar nog eens her en der wat nieuwe bedrading nodig.

De foto's zijn helaas van net voor ik eraan begon; en ik vergat om een foto 'na' te nemen...


zondag 7 juli 2013

Bonsai Haagbeuk #3 enten van takken op 07.07.2013

Update van vandaag 07.07.2013, mijn Haagbeuk #3.

Vandaag 3 takken geënt met de nieuwe scheuten van dit jaar. De foto's geven een goed beeld; de eerste foto toont de toekomstige voorzijde normaliter. De 'echte' wortelvoet is bijna dubbel zo breed dan wat nu op foto te zien is, de rest zit nog ondergronds. Eerst heb ik een ruwweg V-vormige insnijding gemaakt in de schors, doorheen het cambium en een deel van het hout, zodat de scheut er volledig ingeduwd kon worden. nadien vastgebonden met elastisch boombindtouw en afgedekt met wondpasta, ook bovenaan de randen om elke mogelijke kans op verdere uitdroging te vermijden. Dit is het moment dat wonden goed helen en de scheuten goed groeien en verdikken. Tegen najaar moeten de takken de wond zeker al opvullen en zijn de cambiumlagen zeker al aan het versmelten. Ten vroegste in de zomer van volgend jaar wordt de 'onderstam' van de scheuten weggesnoeid en blijf ik over met de nieuwe takaanzetten bovenaan. Dit kan even goed in 2015 zijn afhankelijk van het succes van de enting. Hopelijk lukt het, want dan heb ik 4 goede takaanzetten waar ik een vrije bezemvorm mee kan opbouwen.

Herkomst: in 2012 uit een haag uitgegraven. Plantsoen van ong. 20jr oud
Hoogte: momenteel ong. 25 à 30cm stamhoogte