Een 'hot topic' voor de meeste bonsailiefhebbers, al wordt ook hier om één of andere redenen vaak mysterieus over gedaan.
Doordat bomen en struiken tegenwoordig vaak niet meer op hun natuurlijke standplaats staan, is er nauwelijks nog een gezond evenwicht. Door deze verstoring zullen ziekten, plagen en gebreksziekten gemakkelijk toe kunnen slaan, met soms grote gevolgen. Universele meststoffen zijn dus onontbeerlijk in ons gecultiveerde klimaat. De markt wordt echter overspoeld met meststoffen voor één bepaald doel. De één is gefocust op een NPK toegift, de ander op micronutriënten. Dat leidt vaak tot een te eenzijdige voeding met een teleurstellend resultaat. Een meststof in dit 'gecultiveerde klimaat' moet alle benodigde primaire, secundaire meststoffen én micronutriënten bevatten. Met een gereguleerde afgifte liefst. Kortom alles wat nodig is om het gewas vitaler te maken en de groei te stimuleren.
Bovenstaande wil zoveel zeggen als dat een klassieke, commerciële meststof (vloeibaar of in vaste vorm) onder de vorm van een N-P-K samenstelling op termijn dus niet voldoet. Tenminste als we er van uit gaan dat het substraat waarin de bonsai staat een aangepast bonsai substraat is. Met substraat bedoel ik elk groeimedium dat voldoende afwatert, voldoende luchtig is en blijft, en voldoende in staat is om voedingsstoffen én water op te slaan en ook kan vrijgeven. Deze drie samen vereist een substraat dat weinig of geen organisch materiaal bevat. Geen potgrond dus. Waarom? Omdat het substraat op zich dan veel beter te controleren en te doseren is naar watergift en bemesting toe. Hoe meer variabelen hoe minder controle en hoe meer onzekerheid en risico er is op waterzieke grond en grond waarin te snel teveel voedingszouten opgestapeld raken.
Om het gemis aan organisch materiaal en voedingsstoffen in zo'n substraat te compenseren, moeten we een bemesting voorzien die dat wel kan aanvullen. Opnieuw wordt het dan duidelijk dat een klassiek NPK meststof niet zal voldoen. Het gebrek aan voedingsstoffen (andere dan NPK) zal in zo'n substraat ook gemiddeld sneller opvallen.
Conclusie: een modern bonsaisubstraat vereist de facto een beter uitgebalanceerde meststof, NPK aangevuld met sporenelementen/micronutriënten (zoals boor, mangaan, molybdeen, zink, ijzer...). Tegelijk met een goede bemesting, moet de watergift aangepast worden bij een modern substraat. Wat zoveel betekent als meer water geven. Teveel water geven kan bijna niet meer, gezien zo'n substraat nooit waterziek kan worden.
Dergelijke meststoffen worden aangeboden via diverse merken, al moet je daar even naar op zoek. Ook organische meststoffen bevatten vaak dergelijke aanvullende voedingsstoffen en/of sporenelementen.
kijken op verpakkingen dus als u op zoek gaat naar meststoffen. Sommige zijn bedoeld om frequent te gebruiken, andere zijn bedoeld om slechts enkele malen toe te dienen (langzame werking).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten