Translate

zondag 22 januari 2012

bonsai: kleine Sierkers

Klein sierkersje, Prunus Subhirtella 'autumnalis rosea'. Een winterbloeiende sierkers, met kleine gevulde rozige bloemen, en kleine bladeren.

Ongeveer 10 jaar oud, in een tuincentrum gekocht als kleine plant. Pas in 2009 uitgeplant in vollegrond en 2 seizoentjes gekregen om toch een beetje aan te dikken maar vooral om de groeikracht wat aan te sterken. Al die jaren in kleine pot had hij immers nooit echt goed gegroeid. In november 2011 uit vollegrond gehaald, de wortels uitgespoeld en ontdaan van alle grond, tegelijk wortelsnoei en sterke gewone snoei. Wat overblijft is niet veel meer dan het kleine stammetje, met stambasis van ongeveer 4 cm; en hier en daar een takje om niet alle scheuten en uitgroei te verwijderen. Op die manier kan hij meteen al uitlopen op bestaande takken en bestaande knoppen. Dat zal helpen om beter aan te slaan. In juni 2012, als hij goed op gang gekomen is, kunnen we dan zien welke nieuwe uitgroei er is, behalve die op de bestaande takjes, en dan verder zien waar me met de vorm naartoe kunnen. Op deze manier 2 of 3 groeiseizoenen totdat de toekomstige vorm zo ongeveer duidelijk zal worden, en dan die takken laten aandikken en verder verfijnen.

Dit is een klein boompje (nu ong 20 cm), waar ik een wat ruwere, wildere look wil aan geven, zeker geen overgestyleerde vorm. Dus met enkele goedgeplaatste takjes en wat warrige secundaire takken kan dit ook mooi ogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten