Translate

dinsdag 27 maart 2012

Bonsai Aalbes dwergje (ribes - onbekend - )

Nog een dwergje onder m'n bonsai, al heb ik het altijd moeilijk om deze echt een bonsai te noemen omdat het stammetje zo iel is.

Iets minder dan 20cm hoog (vanaf potrand), en 25cm breed

Niettegenstaande het niet veel voorstelt in vergelijking met enkele andere boompjes, is het verder wel een leuk struikje/boompje voor mezelf omdat het één van mijn allereerste probeersels was als stek. Nostalgie dus! Dit boompje is zeker 13 à 14 jaar oud, zou je niet zeggen aan het stammetje met de dikte van een flinke balpen. Het is ook wel zo dat deze ribes soort niet echt veel verdikt, de ouderstruik staat nog steeds bij mijn ouders, is minstens 25 à 30 jaar oud, en bestaat uit een meerstammige struik met stammetjes van allemaal amper een bezemsteeltje dik. Vertakt ook niet echt super, zelfs niet na terugsnoeien. Heb wel elk jaar flink wat minuscule bloemetjes, waaruit dan af en toe wat besjes uitgroeien.

Ribes is wel ongelooflijk makkelijk om te stekken, zeker eens te proberen. Met dit stekje had ik na een maand genoeg wortels om heel voorzichtig op een lavarots te draperen, en heel voorzicht terug in pot te zetten voor een groeiseizoen lang. Na 1 jaar al werd het stekje eruitgehaald en sindsdien zo verder opgekweekt. De wortels zijn in die tijd samen meer verdikt dan het stammetje is verdikt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten