Translate

maandag 13 mei 2013

Bonsai marcotteren perzik en pruim

Gisteren 12.05.2013 twee marcotten gezet, één op de afgeharde grondscheut van vorig jaar van mijn kleine pruimenboompje in de tuin, en één op de top van mijn perzikboompje in de voortuin. Afwachten tot dit najaar/winter of tot de vroege lente volgend jaar om te zien of er genoeg wortels zijn om de marcotten af te nemen en apart verder op te potten.

Perzikboompje:


 


Werkwijze:
- kleine plastic container (max 1/2 L) doorgeknipt en een gat uitgeknipt in de bodem voor de stam
- 4 gaatjes in het potje gemaakt, net onder de bovenrand, en elastisch boom bindtouw doorgetrokken (genoeg overschot voorzien)
- ergens halfweg waar nu potje zit, een ring (even dik als de dikte van de stam op die hoogte) van de bast weggehaald tot op het blote hout. Gewerkt met een geslepen keukenmes
- potje geplaatst, steunt op 2 onderliggende takken, gevuld met cocosvezels (luchtig en toch vochthoudend)
- elastisch bindtouw aangetrokken zodat het doorgeknipte potje wat toetrekt en overlapt. Daarna het touw over het potje kruisen en rond stam vastmaken. Nog een extra bindtouw bijgelegd en aan het ander vastgemaakt om ook langs andere kant vast te kunnen binden.
- goed water gegeven en plastic zak over het hele zaakje vastgemaakt
 
 
Pruimenboom (Monsieur Hâtif = zelfbestuiver), ofwel Franse Wijnpruim of nog Perzikpruim
 
Ik heb gemarcotteerd op een grondscheut van de onderstam, dus niet op de geënte variëteit Mr Hâtif. Indien het lukt, zal ik dus hoogstwaarschijnlijk met een 'prunus domestica' zitten (onderstam).
Zelfde werkwijze als bij het perzikboompje, maar potje staat op de grond. De lange scheut is stabiel gemaakt met een plantstokje zodat de tak niet voortdurend in de wind staat te wiegen en constant het substraat losduwt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten