Translate

woensdag 16 april 2014

bonsai Haagbeuk - freeswerk 16.04.204

Carpinus Betulus, haagbeuk
update van 16.04.2014

Vandaag mijn nieuwe freesmachine met variabele snelheid (feramotools, 1200 watt!), en nieuwe freeskopjes uitgetest op één van mijn haagbeuken. Is pas uitgegraven in 2012 uit een haag en dan 1 jaar terug in vollegrond aangesterkt. In 2013 in trainingspot.
Mijn freesmachine draaide op iets meer dan halve kracht (stand 3 van 5), wellicht wat te weinig variabele snelheid gebruikt vooral tijdens het zware freeswerk. Doordat ik 1 uitschuiver maakte heb ik de aanvankelijk 2 bedoelde gefreesde delen, moeten verbinden. Het is al bij al nog meegevallen. Bovenin rechts moet het rechtse gedeelte nog deels weggefreesd worden, en moet er dan nog op 1 of 2 plaatsen een holte verder uitgefreesd worden om het beeld te verfijnen. Dit heb ik proberen aanduiden op de foto met rode aantekeningen. Het eerste brute freeswerk moet nu wat verweren, voor ik het verder ga bewerken en verfijnen. De houtkrulletjes en rafeltjes laat ik er voorlopig aan, misschien alleen wat snel uitborstelen met een fijn stalen borsteltje.
De rechtse onderste tak wordt beeldbepalend, moet nog flink uitgroeien. Het tegengewicht wordt dan gegeven door de partij takken linksboven. De onderste tak links moet ook heel wat uitgroeien omdat deze ook sterk in het oog moet gaan springen. De 4 wortel-enten mogen er hopelijk tegen najaar 2014 of in de loop van lente 2015 af. Het eindbeeld moet een verweerde boom worden met dramatiek, liefst wat grillig takkenwerk, geen netjes afgemeten 'japanse' look.

Op korte tijd dus al een hele weg afgelegd. Nu hopen op sterke groei dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten