Translate

zaterdag 28 april 2012

Bonsai Veldiep omgewaaid

In de nacht van 25 op 26 april is m'n veldiep (ulmus procera) omvergewaaid. Hij lag nog in schaal, maar met de helft tot een derde van zn kluit uit de schaal getild. Het waren winderige dagen toen, met winden tot goed 70km per uur. Het feit dat onze tuin uitgeeft op de hogergelegen en meer open kouters maakt dat die windstoten nergens gebroken worden. Dit is de eerste keer dat ik een uit zijn schaal gewaaide boom heb. De andere bomen ondervonden totaal geen last. De veldiep was in het vroege voorjaar nog verpot, nog maar weinig nieuwe wortels, maar wel al flink wat loof. De kluit leek nog niet uitgedroogd, doordat er ook nog flink wat substraat rond zat.

Heb de boom zo teruggezet in zijn schaal en meteen nog verankeringsdraad aangebracht. De wortels zo weinig mogelijk aangeraakt maar gewoon opnieuw op bedekt met substraat. Alles goed water gegeven.

2 dagen later heb ik nog geen zichtbare schade gezien. De scheuten (hier en daar al 4 tot 5cm) zijn niet verslapt, de bladeren zien er goed uit. Heb vandaag zelfs wat getopt.

Hopelijk 'waait' dit dus voorbij zonder dat de boom er teveel stress of schade van ondervond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten