Translate

zaterdag 22 september 2012

Bonsai Haagbeuk #4 - update 21.09.2012

Mijn haagbeuk #4 (carpinus betulus) - update 21.09.2012.

Uitgegraven in maart 2012, uit een haag die in ergens tussen 1993 en 1995 werd aangeplant. Als we plantsoen van 2 à 3 jaar oud rekenen, is de boom dus 20 jaar oud.

Dit jaar terug in vollegrond gezet, zoals het eruitziet, misschien volgend jaar overzetten in houten trainingsbak.

In de zomer nog wat bijgesnoeid, grofweg al wat jins bepaald (niet afgewerkt), en sporadisch wat bedrading (niet te strak). Mooie zware oppervlaktewortels die gedeeltelijk ook bewerkt zullen kunnen worden tot dood hout (of gedeeltelijk). De top nog totaal te bewerken, wordt aan de rechterzijde een flink stuk dood hout. Het loof dat ongeveer in het midden achteraan de boom zit, kan ook vlotweg meer naar rechts gebogen worden (een tak die bedraad kan worden) zodat er rechts toch nog wat meer groen kan zitten, als tegengewicht. De topscheut verdwijnt normaal nog, wordt allemaal gefreesd dood hout. De top eindigt linksboven bij de neerwaartse korte stomp waar enkele scheuten aan zijn. Het hoogste loof aan de rechterzijde eindigt daar waar nu die scheut te zien is onder de jin.

Het ziet er vrij kunstmatig uit nu, maar met meer loof komt dat goed.
Dit is geen top-startmateriaal maar toch wel iets waar je wat meer kan van maken dan veel boomkwekerijmateriaal. En voor een appel en een ei. In trainingsbak, in goed substraat, zal hij ook sterkere scheuten maken, zoals mijn andere haagbeuk uit dezelfde haag dit jaar al heeft gedaan.

Hoogte ongeveer 50 à 55cm
Dikte tussen 8 en 10cm aan de basis.


zoals hij uit de haag kwam, maart 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten