Translate

zondag 3 maart 2013

Haagbeuk #2 - gespleten stam

Vandaag mijn haagbeuk #3 bewerkt. Uit de houten trainingbak getild waar hij sinds maart 2012 (uitgraven uit 20jaar oude haag) in vertoefde. Op slechts 1 jaar tijd goed terug aangestekte en scheuten geproduceerd. Bij het verwijderen van de grond (cocosaarde met kiezel) werd het duidelijk dat er flink wat nieuwe en fijne haarwortels gevormd waren, goed gezond dus.
Na het uitkammen van de wortels beginnen beitelen op het onderste (en ondergrondse) stuk stam, tot de stam helemaal doorgespleten was. Daarna een dikkere beitel indrijven om de gebarsten stam meer open te zetten en een houten spie te kunnen indrijven. Zo verdergewerkt naar boven en die spie steeds meer opgeschoven. Het resultaat mag er best wel zijn, vrij goed gelukt. Het bovenste stuk stam is ook wel wat doorgespleten maar niet volledig, dat stuk zal de boom moeten bijeenhouden.

Nu hopen dat dit lukt, dat hij goede groei produceert en op die manier ook goed wondweefsel gemaakt worden, en de gespleten stam kan fixeren. Na 1 of 2 jaar wordt het hout dan wat verder behandeld en hier en daar nog wat frezen. Misschien dit jaar nog de top wat uitfrezen.

De kroon moet bovenaan nog wat ingesnoeid worden, anders komt de nieuwe uitgroei te hoog te staan. Enkele takken mogen wat wilder uitgroeien dit jaar om te verdikken, pas volgend jaar terug insnoeien dan. De kroon moet wat asymmetrisch zijn, rechts wat lager komen dan links boven de kleine zijstam. Ook aan de oppervlaktewortels nog werk, met wellicht nog wortel-enten op termijn.

Gestart van allesbehalve goed startmateriaal, maar met veel werk en creativiteit kun je van zoiets ook wel wat maken.

Duimen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten