Translate

zaterdag 26 oktober 2013

Bonsai Gewone Es (fraxinus excelsior) in opkweek

Update van vandaag 16.10.2013 - Fraxinus Excelsior, ofwel de inheemse Gewone Es.

In opkweek in vollegrond, 3e jaar in vollegrond vanaf prille zaailing.
Nog zeker 2 à 3 jaar sterke groei nastreven in vollegrond en hooguit de aanzet van enkele toekomstige takaanzetten proberen te verkrijgen. Alle overig opbouwwerk gebeurt pas wanneer het boompje in trainingspot komt te staan. In vroege voorjaar 2014 wordt hij eens uitgelicht om de wortels wat bij te snoeien, en vervolgens teruggezet.

Vandaag de top wat teruggesnoeid, na weer 1 seizoen ongestoorde groei. Dit stimuleert de aanmaak en verdere uitgroei van de lager op de stam aanwezige knoppen. Hoe meer knoppen en uitlopers onderaan hoe beter de mogelijkheden voor vorming later zullen zijn wanneer de wild uitgegroeide top uit vollegrond uiteindelijk terug grotendeels afgesnoeid zal worden.
Zoals op de foto is hij 45 à 50cm. Na één ongestoord groeiseizoen is dat minstens 1 meter hoger. Als bonsai streef ik een totale grootte van ongeveer 60 à 70cm na. Een mogelijkheid is om later alles af te snoeien tot net boven de plek waar nu de eerste langere zijtak rechts begint (ongeveer halverwege). Deze zijtak wordt dan in vollegrond nog 1 of 2 seizoenen verder opgekweekt als verder stamverloop, de wonde waar het oude hogere stamdeel werd afgesnoeid kan door sterke uitgroei van het nieuwe stamdeel dan ook beter en sneller toegroeien. Helemaal toegroeien vind ik niet nodig.

Nog veel werk dus, maar het is veelbelovend, het stammetje is interessant, nog nooit bedraad. Er zijn nu al heel veel knoppen aanwezig.Geen opmerkingen:

Een reactie posten